Hvorfor bør man sette opp et budsjett?

Det er mange grunner til å sette opp et budsjett. Det gir deg en god oversikt over økonomien din, som gjør det enklere å se hvilke handlingsmuligheter du har- og ut ifra det kan du ta bevisste valg om hva du ønsker å prioritere og bruke penger på.

Ønsker du å spare til en ferietur, eller ha langsiktige sparemål som pensjon eller bolig, eller ønsker du å ha rom til å bruke penger på de tingene som gir deg glede i hverdagen, som en ekstra kaffe på kafe?

Det er lurt å sette av tid til å lage et ærlig budsjett – hva er inntektene og hva er de reelle utgiftene hver måned?

Når du har oversikt på hva du faktisk bruker penger på vil du nok bli en mer bevisst forbruker, pengene blir ikke borte helt tilfeldig. Når du har kontroll på dette vil du nok også føle mindre stress og uro. Du har faktisk tatt grep og har kontroll på din egen økonomi.

Digitale hjelpemidler

Det finnes mange digitale hjelpemidler som gjør det enkelt å få oversikt over inntekter og utgifter, som hjelper deg å sette opp et realistisk budsjett som passer til akkurat deg.

Nettbank 

I nettbanken din kan du se på kontoutskriften hva du bruker penger på. De fleste nettbanker har også mulighet for at du kan lage budsjett, og som regner ut summene i budsjettet automatisk.

SIFO referansebudsjett

SIFO (Forbruksforskningsinstituttet) sitt referansebudsjett viser hva som er et «akseptabelt forbruk» for ulike typer husholdninger i måneden.

På nettsidene til SIFO kan du legge inn variabler som kjønn, alder og inntekt, og se om du bruker mer eller mindre enn andre i din situasjon.

Defero

Gir deg en god visuell oversikt over din økonomiske situasjon. Her logger du inn med din Bank Id eller Vipps slik at uScore kan hente dine kredittopplysninger og fortelle deg hva din kredittscore er. Her får du også en forklaring på hvorfor din kredittscore er som den er, og du får råd om hvilke grep du kan ta for å bedre din kredittscore og økonomiske situasjon. 

Under fanen "budjett" kan du enkelt sette opp budsjett!

Budsjettmaler

Både Excel og Google Sheets har gratis maler som du kan bruke til å sette opp et budsjett.

Disse gjør det enkelt å regne ut hvor mye du bruker på hver post og få budsjettet til å se pent og oversiktlig ut.


Hvordan setter jeg opp et budsjett


Inntekter

Skriv inn inntektene dine i en egen post. Husk å ta med leieinntekter, frilansinntekter, barnebidrag eller lignende


Faste utgifter

Sett opp de faste utgiftene dine nedenfor. Hvis utgiftene varierer veldig, så prøv å finne en gjennomsnittlig sum. Faste utgifter kan for eksempel være lån, fellesutgifter, mobilregning, strøm, transport og forsikring.


Variable utgifter

Når du har sett hvor mye du bruker på faste utgifter, kan du se hvor mye du har igjen til variable utgifter.

Dette kan for eksempel være mat, klær, restaurantbesøk eller reiser.

Sjekk i nettbanken hvor mye du vanligvis bruker på de forskjellige kategoriene for å få et realistisk bilde på dette.


Sparing

Når du har lagt inn alle utgiftene ovenfor, ser du hvor mye du har igjen til sparing.

Hvis du ikke står igjen med noe eller vil prøve å spare mer, så må du se om det er noen av utgiftene du kan kutte ned på.

Det kan være lurt å lage flere sparekontoer – for eksempel en til uforutsette utgifter, en til reise og en til boligsparing.

Slik kan du redusere forbruket og spare mer

Det kan føles kjedelig å kutte ned på de tingene som gir glede i hverdagen, men heldigvis er det mange grep du kan ta som ikke går så hardt utover livskvaliteten. Her er noen tips:


    • Sjekk dine månedlige abonnementer 

Det dukker stadig vekk opp flere og flere tjenester man kan abonnere på, og hvis du abonnerer på både strømmetjenester, podkaster og nettaviser, kan det utgjøre en betydelig sum i året.

Gå gjennom abonnementene dine og se om det er noen du kan si opp – det kan spare deg for mange hundrelapper i året.


    • Planlegg matinnkjøpene

Ved å planlegge hva du skal ha til middag den kommende uken, sparer du både tid og penger.

Dette gjør også at du unngår impulskjøp og dyre søndagsåpne butikker.


    • Velg rimelige sosiale aktiviteter

Å være sosial trenger ikke å være dyrt, og det er mange ting man kan finne på som koster lite eller ingenting. Noen forlag kan være å gå en tur, filmkveld, tapaskveld (alle tar med en rett hver), brettspill, lag en quiz, ta et kveldsbad, arranger en klesbytte kveld.


    • Selg ting du ikke bruker

De fleste av oss har klær, elektronikk eller andre ting vi ikke bruker.

Mange synes det er trist å gi bort eller selge ting de har et forhold til, men ved å selge unna kan du få mer plass - samtidig som du tjener penger på det.

For å finne ut om du bør kvitte deg med noe, kan du spørre deg selv om du har brukt plagget/gjenstanden de siste månedene – det er ikke vits å opparbeide seg et stort lager av ting du ikke bruker.

Det er enkelt å selge klær og møbler gjennom markedsplasser som FINN og Tise.

Sett av en tid til å ta gode bilder av det du vil selge, og skriv så mye informasjon som mulig om det du selger i annonsen. Gjør det enkelt for kjøperen å ta kontakt med deg, og svar så raskt som mulig på spørsmål.

Refinansiering av dyre smålån

Å ha flere dyre smålån eller kredittkortgjeld kan være et pengesluk som gjør det vanskelig å holde kontroll på økonomien. Renten på kredittkort ligger på typisk 20% og det kan ta lang tid å betale ned denne type gjeld.

Ved å refinansiere smålånene kan du spare mye penger på dyre renter og gebyrer - og få én samlet regning å forholde deg til.

Refinansiering betyr at man samler flere lån til et samlet lån, og da er det også lettere å forhandle til seg en lavere rente. Det vil senke de månedlige kostnadene og gi deg bedre oversikt.

Axo Finans hjelper deg med å søke om refinansiering gratis og helt uten forpliktelse.

Det er enkelt å søke gjennom oss – du fyller ut søknadsskjema på siden vår og vi sjekker med en gang med over flere banker og låneutgivere for å gi deg tilbud på det beste lånet på markedet for deg.


Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,71%, lånebeløp kr 100 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 35 914 totalt kr 135 914.


Hos oss får du

  • Svar innen kort tid
  • Personlig kundeservice
  • Det beste lånetilbudet, helt uforpliktende
  • Fleksibel nedbetalingstid



Forbrukslån kan gi deg mer økonomisk frihet

Et forbrukslån kan i enkelte tilfeller være en god måte å få mer økonomisk frihet.

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, det vil si at du ikke trenger å stille sikkerhet i egne eiendeler for å få innvilget lånet.

Fordi du ikke trenger å stille sikkerhet, er renten på forbrukslån høyere enn for eksempel på et boliglån.

Et slikt lån kan være en god løsning hvis du vet at du kommer til å kunne innfri lånet noen måneder frem i tid.

Et forbrukslån kan brukes til hva du vil, men de fleste av våre kunder bruker det for å betale uforutsette utgifter.

Det kan for eksempel være nyttig hvis vaskemaskinen ryker, hvis du får en høy tannlegeregning eller om bilen må på service. Du kan når som helst betale ned ekstra på lånet - eller innfri lånet i sin helhet.


Gjennom Axo Finans kan du låne fra 10.000-600.000 kroner og velge en nedbetalingstid på opptil 5 år.

For å søke om forbrukslån må du ha fylt 23 år, ha fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker.

Du får svar innen kort tid, og kan selv bestemme om du vil benytte deg av et av tilbudene. Tilbudet varer i 30 dager.

Søk refinansiering
Sparegris, spar penger

Sjekk skattemeldingen - du kan spare mye penger

Vi gir deg nyttige tips om hvordan du kan spare penger på fradrag i skattemeldingen.

Vet du hva din samlede gjeld er?

Ved å samle din gjeld med refinansiering via Axo Finans kan du få en bedre økonomisk og mer oversiktlig situasjon.