Sjekk skattemeldingen - du kan spare mye penger

Selvangivelse og skattemelding er noe vi alle må forholde oss til hvert år. Det kan virke overveldende, men det er viktig å forstå prosessen og hva som kreves av oss. 

Om du har flere lån, som forbrukslån og kredittkortgjeld er det viktig å være klar over rentene på disse slik at du kan skrive av rentefradrag på skatten. 

I dette blogginnlegget gir vi deg tips på hva du bør sjekke ekstra nøye på skattemeldingen din, og hvordan du enkelt kan gjøre om på dyre lån og kredittkortgjeld slik at du få større økonomisk frihet i hverdagen.

Dame som regner på ark med laptop
Dame som regner på ark med laptop

Hva er selvangivelse, skattemelding og skatteoppgjør?

Selvangivelse, skattemelding og skatteoppgjør er tre begreper som ofte brukes i forbindelse med skatt i Norge, og disse begrepene kan være forvirrende for mange.

Her er en kort forklaring på hver av dem:

Selvangivelse: Dette er et skjema som du tidligere måtte fylle ut hvert år for å gi Skatteetaten informasjon om din inntekt, formue og gjeld for fjoråret. Selvangivelsen ble erstattet av skattemeldingen fra og med skatteåret 2019, men noen kan fortsatt ha behov for å fylle ut en papirversjon av selvangivelsen.

Skattemelding: Dette er en digital form som erstattet selvangivelsen fra og med skatteåret 2019. Skattemeldingen gir Skatteetaten informasjon om din inntekt, formue og gjeld for i fjor. 

Du kan også bruke skattemeldingen til å endre eller legge til informasjon som ikke har blitt rapportert automatisk av arbeidsgiver eller andre kilder. Fristen for å rapportere endringer på skattemeldingen er 30. april hvert år.

Skatteoppgjør: Dette er den endelige beregningen av skatten din for fjoråret, og viser om du skal betale restskatt eller få igjen penger fra Skatteetaten. Skatteoppgjøret baserer seg på den informasjonen som er oppgitt i skattemeldingen, og du vil motta det i juni eller juli hvert år. Hvis du er uenig i skatteoppgjøret ditt, kan du klage på det.

Det er viktig å huske på at skatteoppgjøret ikke er det samme som en skattebetaling. Hvis du skylder penger i skatt, må du betale dette før fristen, som er 31. mai hvert år. Hvis du betaler for sent, vil du få en tilleggsavgift i tillegg til renter på det skyldige beløpet.


Hvorfor må du sjekke skattemeldingen?


Når årets skattemelding tilgjengelig i din digitale postkasse hos Skatteetaten og Altinn, bør du ta deg tid til å gå gjennom tallene nøye. 

Du kan spare deg for mye bekymring og du kan spare penger på å kartlegge hva du bruker pengene dine dine på. Spesielt når det gjelder renteutgifter på forbrukslån og kredittkort.

Disse utgiftene kan bli veldig store over tid, og det derfor smart å ta konkrete grep for å redusere slike utgifter.

Når du går gjennom skattemeldingen din, bør du se etter alle utgiftene dine og se om det er noen du kan redusere eller eliminere helt. 

For eksempel, hvis du har en stor gjeld på et kredittkort med høye renter, bør du vurdere å refinansiere kredittkortgjelden til et lån med lavere rente. På denne måten kan du redusere renteutgiftene og spare penger.

Når du får kartlagt og redusert utgiftene dine vil neste års skattemelding bli en mer hyggelig lesning. Når du har mindre gjeld og færre utgifter, kan du ende opp med å få tilbake penger fra Skatteetaten eller i det minste redusere restskatten betydelig. Dette gir deg også en større følelse av kontroll over økonomien din, og vil hjelpe deg med å planlegge bedre for fremtiden.


Hva bør du sjekke på skattemeldingen?

Det er viktig å sjekke at alle opplysningene i skattemeldingen din stemmer.

For å få helt korrekte tall er det lurt å sjekke mot årsmeldingene du har fått fra forskjellige instanser, som arbeidsgiver, barnehage, banken og så videre.

Sjekk at inntekten du mottok i fjor stemmer. Det er også veldig viktig å se om du har fått med deg alle fradragene dine.

Dette inkluderer fradrag for renteutgifter, fagforeningskontingent, pensjonsinnskudd og lignende. 


Rentefradrag på forbrukslån

I Norge kan gjeldsrenter knyttet til kredittgjeld gi deg rett til fradrag i skatteregnskapet ditt. Dette betyr at hvis du har en høy gjeld, kan du slippe litt billigere unna når det gjelder hvor mye skatt du skal betale. 

Men det er viktig å huske på at dette fradraget kun gjelder gjeldsrenter opp til et visst nivå når det er snakk om kredittkjøp. Fradraget for kredittkjøp er begrenset til en sats på 17% effektiv rente. Så hvis du har en høyere effektiv rente enn dette på kredittkjøpet ditt, får du likevel ikke fullt fradrag for disse renteutgiftene.

Det er viktig å merke seg at det ikke er begrensninger i rentefradraget knyttet til kredittkortgjeld eller forbrukslån. Dette betyr at hvis du har høy rente på forbrukslån eller kredittkortgjeld, vil du fortsatt kunne få fullt fradrag for disse renteutgiftene.

Har du flere ulike forbrukslån eller kredittkortgjeld kan du sjekke om det er rapportert inn riktig informasjon under punkt punkt 3.3.1 i skattemeldingen din. Om informasjonen som står her ikke stemmer må du rette opp dette slik at det riktige fradraget blir beregnet med i skattemeldingen.

Husk at det å ha gjeld ikke nødvendigvis er en god ting, selv om du kan få fradrag for renteutgiftene. Det kan være lurt å prøve å betale ned gjelden så raskt som mulig, spesielt hvis renten er høy. På den måten vil du kunne spare penger i det lange løp, både på renteutgifter og skatt.

Sparegris, spar penger
Sparegris, spar penger

Betaler du for mye i renter på forbrukslån og på kredittkortgjeld?

En av de enkleste måtene å redusere høye rentekostnader på er å refinansiere gjelden din.

Når du refinansierer eksisterende lån med et nytt lån vil du få lavere rente og bedre vilkår enn det du har i dag. Du vil også oppleve større frihet i hverdagen når du har færre kreditorer å forholde deg til.

Refinansiering gir deg en bedre oversikt over økonomien, større forutsigbarhet og du sparer penger i hverdagen.


Vi hjelper deg med å finne det beste lånet for deg

Du kan enkelt søke lån og refinansieringslån gjennom oss. Når du fyller ut en lånesøknad hos oss sender vi søknaden din til flere banker og långivere. 

Du får svar fra oss med en gang på epost og sms, og du finner en oversikt over alle lånetilbudene dine på “Mine lån” slik at du kan velge det beste lånet for deg med lavest rente og de gunstigste vilkårene.

Hos oss kan du enkelt søke selv - om du har spørsmål kan du ta kontakte med vårt kundesenter som svarer deg på det du lurer på.

Benytt sjansen til å rydde litt opp i økonomien nå som du allerede har satt av tid til å gå igjennom skattemeldingen. 

Hva koster en hund -egentlig?

Hvilke kostnader må man være klar over før man skaffer seg hund?                        

Medlåntaker

Hva er en medlåntaker og når bør man bruke det?